вівторок, 16 січня 2018 р.

12 таємниць пам’яті, щоб запам’ятовувати іноземні слова з першого разу



12 таємниць пам’яті, щоб запам’ятовувати іноземні слова з першого разу. Поради дані для вивчення іноземних мов, але деякі поради актуальні для всіх.


·    Вивчайте усвідомлено. Усвідомлений матеріал запам’ятовується в 9 разів швидше.
·   Визначтеся зі списком слів, які потрібні для підтримки розмови. Їх всього близько 300-400. Запам’ятовуйте їх в першу чергу.
·   Врахуйте, що краще запам’ятовуються слова на початку і в кінці списку ( «ефект краю» ).
·  Перемикайте увагу з обраної теми на іншу. Знайте, що схожі спогади змішуються (принцип інтерференції ) і перетворюються в «кашу».
·   Вивчайте протилежне. Якщо запам’ятовуєте day, то розгляньте і night. Антоніми запам’ятовуються швидше і простіше.
·  Будуйте свої «комірки пам’яті». Суть методу полягає в тому, що потрібно зв’язати вивчені слова з конкретним місцем. Наприклад, прогулюючись кімнатою, асоціюйте нові слова з окремими деталями в інтер’єрі. Повторіть кілька разів і залишіть приміщення. Після цього відновіть в пам’яті кімнату і разом з тим вивчені з її підказками слова.
·  Використовуйте прийом «слова-цвяхи». Суть методу в приєднанні вивченого слова до вже відомого для запам’ятовування. Так, коли ви думаєте про «цвях», ви зможете згадати й інше слово. Наприклад, в лічилці: «Сидить жаба під корчем, починає рити, на кого це слово впаде, той буде жмурити.», слова «рити» і «жмурити» пов’язані одне з одним.
·    Асоціюйте нові слова з уже відомими вам. Наприклад, слово heel (п’ята) можна запам’ятати, згадавши Ахілла і його ахіллесову п’яту. А слово look (дивитися) можна вивчити, якщо згадати стрільбу з лука.
·   Складайте розповіді. Якщо вам потрібно запам’ятати слова в певному порядку, спробуйте вибудувати їх в імпровізовану розповідь. Важливо, щоб всі слова були пов’язані між собою за сюжетом.
·   Користуйтеся диктофоном. Вимовляєте слова під запис, а потім прослухайте їх кілька разів. Цей метод особливо підходить тим, хто краще сприймає інформацію на слух.
·  Оживляйте і візуалізуйте. Користуйтеся мімікою, коли вивчаєте емоції. Рухайтеся, коли вчите слова на спортивну тематику. Таким чином, ви задіюєте ще і м’язову пам’ять.
·  Не вчіть мову за словниками і шкільними підручниками. Якщо ви любите «Гру престолів», спробуйте вчити слова з цього серіалу. Так набагато цікавіше.

Немає коментарів:

Дописати коментар